Ställ krav på kycklingindustrin.

Publicerat den 2012-07-16 klockan 23:56:21 i kategorin Allmänt.
99,8 % av de kycklingar som föds upp för att bli mat får aldrig se solens ljus. De lever sina liv på golv i stora stallar i grupper på 10 000-40 000 djur, där det enda ljus som når dem är svagt ljus från programmerade lampor.

För att kunna producera billigt kycklingkött använder kycklingindustrin hårt avlade kycklingraser för att maximera tillväxten. Dessa växer från nykläckt dunboll till 1,6-kilos broiler på bara 5-6 veckor (en vikt som deras förfäder i naturen aldrig skulle uppnå).

Den snabba tillväxten leder till att kycklingarnas ben inte orkar bära den tunga kroppen och 15 % av kycklingarna har så ont i benen att de har svårt att gå.

Varje år dör ungefär 150 000 kycklingar under transport på väg till slakterier i Sverige. Kycklingarna packas så tätt i transportburar att de inte kan röra sig.

Genom att ställa dig bakom våra krav kan du påverka livsmedelsindustrin. Namnunderskrifterna kommer att överlämnas till branschorganisationen Svensk Fågel tillsammans med kraven.

Källor

1. Fredman, Roger, 2005. Ekologisk och småskalig uppfödning av slaktkyckling och kalkon i Sverige. Examensarbete, SLU.

2. EU Report of the scientific committee of animal health and welfare, 2000. The welfare of chickens kept for meat production.

3. Rollin B, Farm Animal Welfare: School, Bioethical, and Research Issues. Iowa State University Press, 1995, p. 118.

4. Devlin, Kate, Newborn chicks can count at least up to three, study suggests. The Telegraph 01 april 2009

5. Svedberg, J, 2004. Slaktkyckling och kalkonbenfel och rörelsestörningar. Djurskyddstillsyn i praktiken. Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU, Skara.

6. Webb: Food business- compassion in world farming.www.compassionfoodbusiness.com


Skriv under på Djurens Rätt's namninsamling, och kräv bättre villkor för Sveriges kycklingar. Sprid länken vidare, för det här är fan inte okej!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0